ÖVERNATTNING

På Östersta gård finns fyra stycken övernattningsstugor att hyra för en naturnära upplevelse långt utöver det vanliga. Stugorna är placerade i en stor hästhage mitt i det böljande uppländska landskapet, några hundra meter från vår gård. Det finns ingen el eller rinnande vatten att tillgå i stugorna. Varje stuga ligger helt för sig själv i ett eget naturrum och är 10 kvm med två bäddar. Kortsidan är ett stort fönster som vetter ut över nejden. Till varje stuga finns en eldstad där man kan laga mat över öppen eld. Det finns ett gemensamt kök, matsal, toalett och dusch uppe vid vår gård i Annexet. En variant av det nya fenomenet glamping. Mitt i Mälardalen, en timme från Stockholm, utanför Enköping.

Varmt välkommen till en naturnära upplevelse!

Såhär funkar det i praktiken

Det här är på landet, mitt i naturen. Vädret blir väldigt påtagligt i naturen. Och fast det är sommar kan ingen påverka antalet soltimmar, det blir som det ska vara. Det finns alla möjliga sorters djur att ta hänsyn till. Det finns myggnät för dörren samt myggspray att låna i husen. Gräset är högt på sina ställen – det kan finnas fästingar! Hästarna hjälper oss att beta ner i hagarna, gödsel hjälper gräset att fortsätta växa, allt hänger ihop. Du behöver inte vara orolig, hästarna går i andra hagar när du är här. Vildsvinen, rådjuren, rävarna, hararna och framförallt fasanerna kan vi dock inte göra så mycket åt. Vi delar ju den här platsen med dom!

Vi är tacksamma för att du hedrar vårt paradis – städa noggrant efter dig så ingen skadar sig i onödan. Husen är isolerade, men har ingen uppvärmning. Det finns tjocka täcken och filtar för kyliga nätter.

Under askarna

Här vilar du tryggt i en skyddad glänta i skuggan av fyra höga askar, med stammar så tjocka att du inte når runt dom med dina armar. Prova gärna. Två hängmattor är redo att vagga dig till ro i skuggan under askarna. Sängarna går att stapla på varandra för att ge mer utrymme i huset, och kunna få en praktisk soffa. Inredningen är i naturliga material. Här finns utrymme för hela dig. Det här huset ligger närmast gården.

Skrivarlyan på berget

Lite högre, i anslutning till en bergshäll, med utsikt över åkrar och skog ligger den här stugan placerad. Här finns ett skrivbord och en bäddsoffa som i sängläge blir 140 cm. Det går också att bara låta ryggstödet vara uppfällt och i liggande läge fullt ut njuta av naturens skådespel. Utemöbler att njuta av soluppgång och solnedgång finns också.

Under tallen

Inbäddad bland slånbärshäckarna finns denna oas. Två sängar, som kan vara var för sig eller bäddas till en dubbelsäng för den om vill. Njut av stillheten och ge dig tid att känna in naturen omkring dig. Sovstugan under tallen ligger i ganska nära anslutning till stugan i skuggan av rönnen. Fast ändå helt för sig självt. Här finns en härlig klipphäll att ha picknick på, som håller er gömda, men låter er kika fram mellan enar och stenar över dalgången mot skogen.

I skuggan av rönnen

Längst bort från gården hittar du den här stugan. Vila i skuggan av rönnen. Samla kraft och få fatt på dig själv, ditt ljus. Om så bara för en kort stund. Den här stugan ligger i ganska nära anslutning till stugan under tallen, om ni vill umgås gemensamt är denna stugkombination att föredra. Men här går det också att bara vara. Helt för sig själv.

Att uppleva

Vi vill i första hand erbjuda dig en plats att landa på. Att bara vara. Låta allt få ta sin tid. Inte behöva skynda sig, eller passa på. Att ge våra gäster möjligheten att lyssna till och uppleva naturen är den största glädjen för oss. Kanske hinna uppfatta någon liten del av den du är?

Morgondopp – Gå ner till vattnet och ta ett dopp från vår brygga. En ynnest. Karta finns för att hamna rätt.

Här kan man hyra elcyklar av Cykelpoolen. Njut av friheten att cykla långt och i uppförsbackar utan ansträngning. På Trögden finns fina vägar att cykla längs, med lite trafik. Kanske tar du vägen förbi Ulrikas oas Kasern i Kungshusby by? Eller Grönsöö slott? Eller Nibble gårds café?

Loppisrunda – här finns det en uppsjö av olika loppisar att besöka. Vi berättar gärna vilka som finns att välja på!

Upplandsleden – Låt Östersta gård bli ett stopp längs med Upplandsleden! Leden går någon kilometer härifrån. Läs mer här.

Plocka svamp och bär – ta del av skogens skafferi, här finns skogar med fina stigar inom gångavstånd.